vineri, 24 iulie 2009

Dialoguri

Iulian Atomei isi exprima urmatoarea opinie:

În Occident marile averi s-au făcut în zeci şi sute de ani la noi în aproape 20 de ani au apărut milionari în euro ,miliardari în euro. Cum au putut apare numai prin intermediul şi cu complicitatea oamenilor politici. Mai ştim şi noi de Ordonanţe de urgenţă valabile 24 de ore cât să treacă marfa prin vamă, În 1990 un mare tenismen român vine la Braşov să facă afaceri în România, avea la acea vreme o avere estimată la 40 milioane de dolari, acum are o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.Tot în 1990 un Paznic la Fabrica de Bere din Gherla accidentat la un picior după aproape 20 de ani are monopolul salubrităţii în Cluj,Timişoara şi 3 sectoare din Bucureşti, trusturi media. Cum au făcut acesti oameni averile în mod cinstit, nu se vede de la o poştă că la limita legii, cu complicitatea aceloraşi şi veşnici oameni politici. de ce avem un nivel de trai şi economic foarte scăzut tot din cauza oamenilor politici, care au acceptat distrugerea economică şi scăderea constantă a nivelului de trai. Ştiaţi că din România dispar 4-5 miliarde de euro în fiecare an, cum tot cu complicitatea aceloraşi politicieni.,aşa au apărut vile în Franţa,Elveţia,Spania,Italia.De aia îndrăzneşte unul ca domnul Loco să Fie arogant.Dar să nu uite că unii dintre noi ne-am născut înainte de 1990.

noi raspundem:

Draga Iulian,
ai perfecta dreptate cand descri plastic modul de reinstaurare a capitalismului in Romania. Cu totii resimtim un sentiment de nedreptate dea dreptul sufocant cand vedem cum oameni fara nici un merit si nici o virtute ocupa pozitii sociale inalte. In ce priveste prima ta afirmatie ca in Occident marile averi sau facut in zeci si sute de ani in mod onest am cateva observatii:
1.Proudhon sustine si demonstreaza in lucrarea sa Ce este propietatea ?, teza ca " Orice propietate este un furt " .Nu comentez pentru ca sunt bine cunoscute argumentele sale.
2.In Occident capitalismul timpuriu a luat nastere pe ramasitele feudalismului caracterizat prin faramitarea pamantului si a celorlalte mijloace de productie, prin impunerea violenta a modului de productie industrial, bazat pe productia de bunuri pe scara larga. Aceasta transformare a propietatii minuscule a multora intr-o uriasa propietate a catorva, expropirea pamanturilor maselor populare largi, ingrozitoarea deposedare a acestora de mijloacele sale de subzistenta si de uneltele sale de munca constituie preistoria capitalului . Ea s-a facut prin metode violente, cu vandalismul cel mai necrutator si sub impulsul patimilor celor mai infame, mai meschine si mai odioase dupa cum scrie Marx.
Si tot el spune mai departe in lucrarea Tendinta istorica a acumularii capitaliste: In acest proces istoric de afirmare a capitalismului un capitalist rapune un numar mare de alti capitalisti.[...] Odata cu micsorarea continua a numarului magnatilor capitalului , care uzurpa si monopolizeaza toate avantajele acestui proces de transformare, creste mizeria, asuprirea, inrobirea, degradarea, exploatarea clasei muncitoare[...]
Nu mai retin ce economist englez remarca prin anul 1840 ca situatia muncitorilor care lucrau atunci in industria bumbacului din punctul de vedere al hranei zilnice era mai proasta decat a detinutilor din puscarii.
3.Occidentul si-a cladit mare parte din averea si bunastarea sa din inrobirea si exploatarea comerciala a altor popoare. Chiar si azi, sa ne uitam ce ravagii face exportul de capital in tarile mai putin dezvoltate cum este tara noastra. Ce a castigat Romania de pe urma capitalistilor francezi de la Carrefour de exemplu. Niste locuri de munca prost platite si multe zeci sau sute de milioane de euro ce s-au scurs peste granita sub forma repatrierii profitului. Peste tot unde intra ca in codru, unde capitalurile autohtone nu le pot tine piept din cauza subdezvoltarii, capitalurile straine spoliaza si distrug fara mila economiile si monedele nationale ale tarilor victima.

Niciun comentariu: